..en weer een Boommarter

Afgelopen zaterdag deed ik, zonder Co i.v.m. de coronacrisis, mijn ronde op kavel 4. Ik moest een flink eind lopen naar mijn kavel, aangezien de Wassenaarse Slag afgesloten was voor auto’s (i.v.m. de coronacrisis…).

Aan de late kant dus, maar éénmaal door het toegangshek van de Kalahari gelopen werd ik al direct toegezongen door een Blauwborst. Het begin van een mooie ronde. Een strakblauwe lucht, alles was even scherp afgetekend. De Havik vloog op van een lage duintop, zijn gele ogen waren goed te zien. Overal Boomleeuweriken om je heen, een Gaai was uitgebreid aan het miauwen, hinnikende Dodaarzen, twee luid roepende Cetti’s zangers, een vos die loom voor me wegliep; de enige dissonant waren twee wandelaars die in fel iriserende oranje kleren dwars door het afgesloten duin liepen met een loslopende jachthond, van een afstand uitdagend naar me zwaaiend.

Absoluut hoogtepunt was het moment dat ik voor een hek stond, en het werkpad daarachter afkeek. In de verte zag ik een silhouet van een dier zo groot als een haas, maar die zich op de kenmerkende manier van een marter voortbewoog. Maar het mooiste was dat hij, links en rechts kijkend, recht op mij afkwam! Ik tilde voorzichtig de verrekijker naar mijn ogen en durfde nauwelijks meer adem te halen. Alsmaar dichterbij kwam de Boommarter, totdat ik hem 10 m voor me beeldvullend zag in mijn kijker. Wat een schitterend beest! Plotseling ging de Boommarter zitten en bracht hij zijn lichaam omhoog, naar in wat ik nu weet de “kegelstand”.

En toen deed ik iets stoms. Ik wilde natuurlijk een foto maken. Alsof je anders niet zou kunnen genieten van zo’n gezicht. Ik greep naar mijn tas en weg was hij. Dit was al de tweede keer dat ik een Boommarter op kavel 4 zie, ik voel me wel bevoorrecht.

Op de foto het pad. Op de plek van de put zat hij…, meer kan ik er niet van maken. Aan de beroerde kwaliteit van de foto kan je wel afleiden dat ik hoteldebotel was 🙂

De laatste foto is van een boommarter in kegelstand op een camping in Drenthe, gemaakt door Gea Schaftenaar, die zo vriendelijk was mij toestemming te geven om hem hier te plaatsen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!