Droogte in Berkheide

Niet iets waar je direct aan denkt in een natte winterperiode, maar het waterpeil in Berkheide en Meijendel wordt voor het grootste deel kunstmatig bepaald. Met enorme aanvoerleidingen wordt er voorgefilterd rivierwater uit de Maas aangevoerd naar de plassen in de duinen, waarna het gefilterd door het zand terechtkomt in de lager gelegen winbuizen van Dunea. Het gebruik van drinkwater gaat natuurlijk continu door, daarom mag de aanvoer nooit haperen, anders zakt het waterpeil onmiddellijk in de duinen. Boven de grond een fraai natuurgebied, maar in kwetsbaar evenwicht met de productie van drinkwater onder de grond.
Dat blijkt maar weer eens. De aanvoerleiding is lek, net als twee jaar geleden. De gevolgen zijn onmiddellijk te zien. Het water in de plassen daalt en de reparatie gaat nog weken duren. Meijendel heeft een eigen aanvoer waardoor de zuidelijke plassen van Berkheide nog water kunnen bevatten, maar het noorden heeft dat geluk niet. De plassen verdrogen daar. Vissen kunnen gedeeltelijk weggevangen worden en elders uitgezet, maar het is natuurlijk een klap voor de natuur, denk hierbij ook aan de vochtige duinvalleien. En de start van het broedseizoen is niet ver weg meer…

Het is te hopen dat Dunea dit snel weet te fiksen en dat het de laatste keer is dat de aanvoerleiding lek blijkt te zijn.

Het Grote Meer. Aan de donkere rand op het riet is te zien hoe hoog het water stond en waarschijnlijk gaat het hele meer droogvallen. Foto: Gijsbert van der Bent.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!