Dor, dorder, dorst

Onder deze titel is deze week de dertiende column van Gijs en mij over Bijzonder Berkheide verschenen in De Wassenaarse Krant en de Katwijksche Post, over de droogte in de duinen. Net op tijd, want vandaag regent het en is een koelere en (hopelijk) nattere periode begonnen. Ik ben benieuwd wat de droogte voor gevolgen op langere termijn zal hebben, en hoe de duinnatuur op korte termijn zal reageren op de regen van deze dagen. Volgens mijn onvolprezen regenmeter is er van 1 juni t/m 7 augustus maar 12 mm regen gevallen. De afgelopen 48 uur is dat aangevuld met 13 mm; dat is leuk, maar nog niet indrukwekkend. Hoe dan ook: boeiende tijden!

Eerste foto: bruine Meidoorn en groene Zomereik langs de Wassenaarse Slag, 26 juli 2018.
Tweede foto: bruine Zomereik langs de Wassenaarse Slag, 6 augustus 2018.
Derde foto: gele Kruisbladgentiaan op noordhelling t.o. De Drie Landjes, 6 augustus 2018.

 • Gijsbert van der Bent -

  Leuk Gerrit, dat onze werkgroep een eigen weerman heeft. De Kruisbladgentiaan werd genoemd in de krant deze week als een van de planten voor wie het te warm zal gaan worden de komende decennia. Jammer! Mijn favoriete Berkheide-plant.

 • Gerrit van Ommering -

  Vreest niet! De Kruisbladgentiaan zit in Nederland aan de noordwestkant van zijn areaal, dat verder vooral midden- en oost-Europa tot aan de Kaukasus omvat. Als het areaal noordwaarts gat opschuiven zit die plant hier voorlopig nog goed. Bovendien groeit hij niet alleen op droge plekken (noordhellingen) in de duinen, maar ook (en wel talrijk) in vochtige valleien, waar hij het ook bij warme en droge zomers goed kan uithouden.

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!