Dichte Del: nu nog kaal

Als compensatie voor de uitbreiding van winning 6.2 (bij de Muur, zie vorige bericht) heeft de Dichte Del ten noorden van de winning een opknapbeurt gekregen. Dit is op Staatsbosbeheer gebied, maar het is bekostigd door Dunea.  Correctie op 20-1: ik werd er op gewezen dat dit gefinancierd uit het “Programma Natuur” van het min. van LNV.  “Opknapbeurt” klinkt raar aangezien het nu een kale zandvlakte is geworden, terwijl hiervoor een landschappelijk mooie vallei was met veel struiken en bomen. Misschien goed om te bedenken dat dit ooit akkerlandjes waren, dus toen zag het er ook heel anders uit… Wat we hiervoor terugkrijgen zijn vochtige duinvalleien, een landschapstype dat in de vorige eeuw bijna verdwenen is uit de duinen. Dit zijn valleien die in de winter zeer nat zijn, met plassen hier en daar, en in het zomerhalfjaar zijn ze veel droger en er staat dan een keur aan lage planten die bijzonder zeldzaam zijn/waren, zoals orchideeën, Parnassia, Bitterling, etc. In het filmpje hieronder zien we Staatsbosbeheer druk bezig met grondverzet, nadat veel bomen en struiken verwijderd waren.

In de Dichte Del,… – AH Vrij Groen, Grond en Infra | Facebook

En op deze pagina wordt het e.e.a. uitgelegd en kun je onze Joël nog verder bevragen.

Duinherstel Dichte Del – Hollands Duin (staatsbosbeheer.nl)

Ben en ik hebben er nu 3 weken geleden een kijkje genomen, om te zien hoe dit uitgepakt heeft. Langs het voetpad lopend zagen we een mooie noordelijke helft van de vallei. We schrokken wel van al het water dat in het zuidelijk gedeelte staat, gelukkig konden we even bijkomen op het bankje dat hier geplaatst is (en opgedragen aan Marion Bilius, een gewaardeerd Staatsbosmedewerker die inmiddels gepensioneerd is).

Toen we echter langs de andere kant van het meertje liepen, bleek het oppervlak aan vochtige vallei erachter behoorlijk groot te zijn. Nu nog kaal, maar hopelijk binnen enkele jaren een fraaie bloemenzee: de Dichte Del.

Dichte Del, zuid. Lijkt één grote plas te zijn.

Dezelfde plas, vanaf de andere kant bezien.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!