De Steenrode Orchis in de nieuwe Flora

In de zojuist uitgekomen 24e editie van Heukels’ Flora van Nederland komt de Steenrode Orchis er maar bekaaid af. Hij wordt slechts in een opmerking onder Dactylorhiza incarnata | Vleeskleurige orchis besproken, en wel als volgt (gecomprimeerd): “Later bloeiende planten uit de duinen met opvallend rode bloemen en een gedrongen groeiwijze worden wel onderscheiden als D. coccinea, maar mogelijk beter als subsp. coccinea | Steenrode orchis of zelfs variëteit onder D. incarnata te beschouwen.”
Behalve de niet-lopende zin (voor ‘mogelijk’ zou moeten worden ingevoegd: zijn) valt vooral op dat de flora geen keuze maakt over de te hanteren taxonomische opvatting. Dat zou de flora wél moeten doen, nu moeten de  gebruikers het zelf maar uitzoeken en ontstaat er verwarring. Okee dan: ik hou het op een ondersoort, zoals ook de Verspreidingsatlas doet.
Verder vind ik de opmerking verrassend dat de Steenrode Orchis later bloeit. Dat is me nooit opgevallen; ik heb de indruk dat ze altijd gezellig samen bloeien (dat kan aan mij liggen). Het klopt wel dat de Steenrode Orchis gedrongener is: De Vleeskleurige is vaak even klein maar wordt soms een stuk hoger, en heeft bijna altijd een vollere bloeiwijze.
Hier wat foto’s van beide typen van 23 mei 2014 uit de Kalahari, om alvast in voorjaarsstemming te komen.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!