De Spijkerdel, hoe lang nog?

Midden in de Coepelduynen ligt net zuidoost van de Guytedel de Spijkerdel (middenonder op de luchtfoto), genoemd naar de vondst van grote spijkers bij het herinrichten van het voormalige landje tot vochtige vallei. Beide valleien zijn de enige thans nog vochtige plekken in de Coepelduynen; er zijn nog enkele andere voormalige landjes, maar die zijn droog.
In beide valleien groeien veel mooie soorten van vochtige duinvalleien. Maar het smalle, langwerpige westdeel van de Spijkerdel heeft misschien zijn langste tijd gehad, want hij dreigt vol te stuiven. De aangrenzende noordhelling wordt al overstoven met zand vanuit de achterliggende stuifkuilen (zie eerste grondfoto).
Het oostdeel van de Spijkerdel lijkt dit lot voorlopig te ontgaan. Sterker nog: Staatsbosbeheer heeft de duindoornstruiken aan de noord- en oostkant verwijderd (zie tweede grondfoto), zodat de wind hier mogelijk kan zorgen voor uitbreiding van de vallei.
Op de laatste foto Rietorchissen en een Vleeskleurige Orchis (en een larve van het Groot Populierenhaantje). Foto’s van 4 juni.

     

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!