Winning 6.2 is een waterwinning van Dunea vlakbij de Muur. Die is een stuk langer geworden, er is een nieuwe infiltratieplas bijgekomen en er is het nodige gebeurd aan de bestaande infiltratieplassen. Eén van de ingrepen betreft de oever van plas 13.2. Die lag te dicht bij de winning, zodat de verblijftijd van het infiltratiewater tussen infiltratieplas en winning, belangrijk een goede filtering, te kort was. Plas 13.2 werd daarom een stukje kleiner gemaakt.
Het gevolg was dat een prachtige brede rietkraag verdween, waar veel rietvogels, zoals Kleine karekiet maar ook de zeldzame Roerdomp, in gezien werden. Overigens, niet alleen de rietkraag, maar ook het goed ontwikkelde en vogelrijke duindoornstruweel erachter was verdwenen door deze ingreep. Er zou een natuurvriendelijke oever weer terugkomen en er zou grond met rietwortels van de oude oever opgebracht worden. Dat laatste is niet gebeurd, bovendien leek ons de oever veel te steil om van een milieuvriendelijke oever te kunnen spreken. Daarom zijn Ben en ik half december langs gegaan om de helling van de onderwaterbodem te meten.
Ik had een constructie van aan elkaar gehaakte bamboestokken met een maatverdeling gemaakt, die ik overeind hield met een afvalgrijper en Ben hanteerde het notitieblok en zo hebben we de diepte een meter uit de kant op een aantal plaatsen gemeten. Die bleek volgens afspraak nergens dieper te zijn dan 30 cm. Met de droge oever waren we een stuk minder tevreden, die was veel te hoog voor een milieuvriendelijke oever. Dit zou volgens Dunea echter moeten i.v.m. de verblijftijd. Er worden dit voorjaar overigens nog een groot aantal rietplantjes gezet op deze plek.