De Brittenburg

De Brittenburg (het Romeinse fort aan de monding van de Rijn bij Katwijk, dus in oer-Berkheide) staat weer in de belangstelling.
Op 9 februari is een tentoonstelling geopend over de Brittenburg in het Katwijk Museum, zie https://www.katwijksmuseum.nl/nl/.
Bij die gelegenheid is ook een nieuw boek over de Brittenburg gepresenteerd, van Tom Buijtendorp, zie bijv. https://www.allesoverkatwijk.nl/nieuws/algemeen/47063/mysterie-brittenburg-in-katwijks-museum.
Dit past allemaal in een project van de AWN vereniging van vrijwilligers in de archeologie over de Brittenburg, in welk kader ook alsnogmaals een poging wordt gedaan om de resten te lokaliseren. Voor meer info hierover zie hier.

Zie verder in het boek Bijzonder Berkheide pag. 15-21. Ik zal binnenkort de tentoonstelling in het Katwijks Museum bezoeken en daarvan wat impressies geven.

Illustratie: kaart van Ortelius uit 1581. De Rijn liep toen dood in de duinen tussen Katwijk en Noordwijk, de Brittenburg lag aan de zuidkant van de dichtgestoven Rijnmond, die toen verder naar het noorden lag dan de huidige uitwatering.

Kaart 1581 Ortelius Brittenburg

  • Gerrit van Ommering -

    Heel interessant! Het plaatje met Brittenburg + toren was ik nog niet eerder tegengekomen, en ik heb er toch al heel wat gezien. Dank!

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!