Cetti’s Zanger

Het lijkt erop dat de Cetti’s zanger niet langer een bijzonderheid in Berkheide is. Vorig jaar moesten we het stellen met één territorium, afgelopen weekend telden we maar liefst 6 zingende mannetjes in Berkheide! Twee in kavel 8, twee in kavel 3, één in kavel 12a en één in kavel 4.  Toegegeven, het is nog maart, maar dit belooft wat. De zachte winter zal ongetwijfeld van invloed zijn geweest op deze nieuwkomer. Co en ik hebben het afgelopen jaar de Cetti’s zanger meegemaakt in de Plasjes van Simon (het moeras in kavel 4) en het volgende viel ons op.

 1. je ziet ‘m nooit. Ik heb éénmaal een flits gezien en dat was het dan.
 2. je hoort hem bij elk bezoek. Niet frequent, maar zó hard dat het niet te missen is.
 3. hij volgt je. We hebben wel getwijfeld of we meerdere mannetjes hadden, maar je hoort nooit samenzang. We lopen in ca. een uur om het moeras heen en elke keer dat je het nadert, hoor je weer het geagiteerde roepen van dichtbij.
 4. Hij blijft gewoon doorzingen in de winter, het is een duidelijke standvogel.

Op de Sovon-site staat een boeiend verhaal over het vinden van een nest van deze stiekemerd. Voor het zien van deze vogel moet je een volhouder zijn, maar dat is volgens mij nog niets  vergeleken bij wat de doorbijter uit het Sovonbericht heeft volbracht. Mooi meegenomen is dat als je dit leest meteen een hoop over het leven van een Cetti’s zanger leert, een aanrader!

https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/broedgeval-cettis-zanger-nauwkeurig-beschreven

Zo lees je dat het mannetje van de Cetti’s zanger een erg groot territorium heeft, waarbinnen territoria van dikwijls meerdere vrouwtjes gelegen zijn. Het mannetje doet niet of nauwelijks aan broedzorg. Wel goed om in je achterhoofd te houden, als je ergens een Cetti’s zanger hoort…

Bron: Sovonsite, door Harvey van Diek

 

 • René van Rossum -

  En dan ook nog 3-4 zingende ex. bij het Valkenburgse Meer in januari.
  En kon daar wel een foto maken. Zie: katwijk.waarneming.nl/waarneming/view/184029700

 • Joop de Leeuw -

  …én nog een melding van Maarten Langbroek (kavel 7, het Grote Meer). Ook hier nog 3 Cetti’s, waarmee het aantal op 9 zou komen. Eén van de Cetti’s zangers van kavel 8 zat wel dichtbij de grens tussen het Hoefijzermeer en het Grote Meer, dus een afstemmingspuntje tussen Maarten en Kees…

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!