Broedvogels 2021

Alle kavels zijn geteld en ingevoerd, ze zijn voor alle grensgevallen gecontroleerd en definitief gemaakt voor Sovon.

Inmiddels zijn ze ook ingevoerd op deze site onder het menu Waarnemingen\Broedvogels:   Broedvogels | WERKGROEP BERKHEIDE (vwgberkheide.nl)
Daar zijn ze terug te vinden in tabellen voor Berkheide, Lentevreugd en de Coepelduynen:

Jaaroverzicht broedvogels 2021

De kolonievormende vogels zijn ook terug te vinden t/m 2021:

Kolonievogels 2021

Van elke soort is een trendgrafiek te maken t/m 2021 (tenzij deze niet in 2021 aangetroffen is).

De Bosrietzanger over de jaren in Berkheide, Lentevreugd en de Coepelduynen.

Er zijn ook grafieken te maken van soortaantallen en aantallen territoria, ook opgesplitst naar diverse ecologische groepen.

Het soortenaantal in de drie gebieden.

Volgende week geef ik een samenvatting over welke verschuivingen er zijn geweest in diversiteit en aantallen, wordt vervolgd.

 • Gerrit van Ommering -

  Een paar opmerkingen bij het verhaaltje over de Aalscholver.
  In 2010 was het eerste broedgeval niet in kavel 3, maar op het piepkleine eilandje in kavel 8 dat is afgebeeld op pagina 59 van Berichten uit Berkheide.
  Sinds 2018 is de grootste kolonie van Berkheide niet op een eilandje in het Hoefijzermeer in kavel 8, maar op het langgerekte schiereiland dat het centrum van het hoefijzer vormt.
  De Aalscholver heeft tot nu toe in vijf kavels gebroed: 1,2,3,7,8. Het samenvatten van die vijf kavels in drie deelgebieden levert weinig winst op en komt de duidelijkheid niet ten goede; het lijkt me handiger om de aantallen gewoon per kavel te presenteren, zo geven we het tenslotte ook door aan sovon.

  • Joop de Leeuw -

   Dank voor je reactie Gerrit. Ik heb de pagina aangepast door wat vagere omschrijvingen te gebruiken. Waar precies de eerste aalscholver zat en op welke plaats bij het hoefijzermeer hoeft niet zo gedetailleerd op deze website te staan. We leveren deze drie kolonies aan bij het project “kolonievogels” van Sovon.

 • Bas vd zburg -

  Hoi Joop

  In de grafiek van de Kievit (Berkheide+Lentevreugd+Coepelduyneb) is een foutje geslopen. In 2021 had ik 4 territoria ipv 0. Ik vermoed dat het aantal nu bij Coepelduynen staat ipv Lentevreugd?

  Groetjes

  Bas

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!