Broedvogelrapport 2020

Het nieuwste broedvogelrapport van Sovon is net uit. Het behandelt 2020. Dat is even geleden, maar er moet ook heel veel werk in zitten, want dit rapport combineert de gegevens van de verschillende monitoringprojecten:
– BMP-projecten (algemene en zeldzame broedvogels, kolonievogels, boerenlandvogels, vogels van zoete rijkswateren, kustvogels )
– stadsvogels, agrarische soorten
-Meetnet nestkaarten
Dit jaar is er meer aandacht voor de verschillende landschapstypen, een mooie ontwikkeling, waarbij onze aandacht uiteraard direct uitgaat naar het landschapstype Duin en heide (jammer dat we moeten delen met heide..) vanaf blz. 60. Eerst worden deze gebieden in historisch perspectief gezet en vervolgens wordt aangegeven hoe ze lijden onder de constante overschrijding van de stikstofbelasting uit de lucht. Een onzichtbare manier van bemesting, waardoor de kenmerkende, bijzondere vegetatie hier onder druk staan, maar waardoor ook een aantal vogelsoorten onder druk staan of verdwenen zijn, zoals de Wulp, Korhoenders en Duinpiepers, om maar een dwarsstraat te noemen…

Een aanrader, al was het alleen maar om te zien dat Berkheide ook een plaatsje heeft gekregen…, op deze pagina is het rapport te downloaden, of klik op de afbeelding hieronder.

Boele A., van Bruggen J., Goffin B., Kavelaars M., Kleyheeg E., Koffijberg K., Schoppers J., van Turnhout C., Vergeer J.W. & Jansen D. 2022. Broedvogels in Nederland in 2020. Sovonrapport 2022/05. Sovon Vogelonderzoek Nederland, Nijmegen.

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!