Boeien(d), zo’n spookkreeft

Vorige week spoelde na storm Ciara een boei aan op het Katwijkse strand, zeer waarschijnlijk afkomstig uit België. Op de boei zaten veel mosselen met daaronder duizenden Gemarmerde slijkgarnalen (Jassa marmorata) en enkele tientallen exemplaren van het Ruig krabbetje (Pilumnus hirtellus). Tussen deze slijkgarnalen zaten een aantal spookkreeftjes, kreeftachtige diertjes met een opvallend uiterlijk, ook wel skelet garnalen genoemd. Het gaat om het Bruingevlekte spookkreeftje (Caprella equilibra).

De Bruingevlekte spookkreeft is oorspronkelijk beschreven van South Carolina aan de Atlantische kust van Noord-Amerika. De soort komt tegenwoordig wereldwijd voor, vooral in warmere zeeën. In Nederland is er sinds 2015 een populatie bekend bij Borssele in de afvoergoot van het filter van de koelwaterinlaat van de kerncentrale.

Gemarmerde slijkgarnalen

Ruig krabbetje

Bruingevlekt spookdiertje

Andere vondsten in Nederland hebben betrekking op aangespoelde beesten. Op 6 november 2006 werd de soort gevonden tussen het zeewier Asparagopsis armata op een aangespoelde boei op het strand tussen Egmond en Castricum. Op 3 oktober 2016 werden exemplaren gevonden op aangespoeld hout tussen Katwijk en Noordwijk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!