BioBlitz Katwijk

Wim Langbroek stuurde me foto’s van enkele bijzondere soorten die in Berkheide zijn waargenomen tijdens de BioBlitz Katwijk, die werd gehouden van 26-28 juni; zie https://www.natuurcentrumkatwijk.nl/bioblitz.html.
Hier de plaatjes (die zijn opgenomen in de fotogalerijen van deze website) en de bijbehorende toelichting van Wim. Wordt wellicht vervolgd.


Biestarwewigkop (Trigonotylus psammaecolor), alleen te vinden in de kustduinen op Biestarwegras. Volwassen beesten te vinden van juni tot en met augustus. Overwintert als ei in de halmen. De soort was niet eerder gevonden in Katwijk.


Heel blij met een copula van de zeer zeldzame Goudkokermot (Coleophora chalcogrammella). Kokers zijn te vinden op Akkerhoornbloem, Grasmuur, Gewone zandmuur en Drienerfmuur (microvlinders.nl). Wereldwijd zijn er nauwelijks foto’s van de soort te vinden. De soort is bekend uit Nederland, maar er zijn geen waarnemingen te vinden op waarneming.nl, en de kaart voor de periode 2000-2020 laat geen stippen zien. Determinatie T. Muus.


Heelblaadjes-rusroest, de enige roest die te vinden is op Heelblaadjes. Zeer zeldzame soort in Nederland maar wel al eerder in het waarnemingsgebied aangetroffen (Lentevreugd 2019).


Prachtsmalsnuitje (Aethes tesserana), een zeldzame soort langs de kust en Zuid-Limburg. Waardplanten Echt Bitterkruid en verschillende soorten Havikskruiden (microvlinders.nl).


Een zeldzaam goudwespje, Hedychrum rutilans, aangetroffen in het Vlaggenduin.


Groen Verfdrupje (Oxycera trilineata), een schitterend wapenvliegje. Landelijk een zeldzame soort. Larven leven in het water (zowel zoet als brak water). Waarnemer en foto Luuk Punt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!