BioBlitz Katwijk, vervolg

Wim Langbroek stuurde me nog drie aanvullende foto’s van bijzondere soorten die tijdens de BioBlitz Katwijk in Berkheide zijn waargenomen (zie ook mijn bericht van eergisteren).
Hieronder de foto’s (die zijn opgenomen in de fotogalerijen van deze website) met bijbehorende toelichting van Wim.


Oogvlekboktor (Oberea oculata), een schitterende boktor die leeft op wilgen (larven leven in jonge scheuten). Zeldzaam in de zuidelijke helft van Nederland, waaronder de kust. In het werkgebied de tweede vondst (na één waarneming op Lentevreugd).


Tijdens het nachtvlinderen kwamen er ook enkele Julikevers op het licht af. Ook enkele keren geluid horen maken met het achterlijf. Eén van de fraaiste Nederlandse kevers, ca. 4 cm groot, een bladsprietige vanwege de bijzondere sprieten. De soort vind je langs de kust (m.u.v. de eilanden) bij dennen/dennenbossen (de soort eet dennennaalden). De larven doen er 3 jaar over om te ontwikkelen tot kever.


Een nieuwe soort voor Nederland werd 27 juni gevangen in Panbos. Het gaat om Epermenia aequidentellis, een soort uit de familie Borstelmotten. Een geweldige vondst van Nick Peeters, August Šimurina-van Rijn, Luuk Punt en Erik Verlind! Determinatie T. Muus, foto Nick Peeters.

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!