Berkheide steppe

Momenteel is Dunea bezig de bestaande winningen te renoveren en hier en daar uit te breiden. Dat heeft met de verwachte toename van drinkwater in onze regio te maken. Over de noodzaak om de bestaande winning in Berkheide uit te breiden is het nodige te zeggen, maar de vergravingen die hiervoor nodig zijn niet om aan te zien. Kaal zand waar je vroeger de Nachtegalen telde, met als enige troostprijs een paar Kleine Plevieren, waarvan je weet dat die weer verdwijnen na verloop van tijd. Met deze pioniervogels verschijnen er ook veel pionierplantensoorten, en eerlijk is eerlijk, ook die kunnen mooi zijn.

Op 13 augustus, langs de oever van een nieuw gegraven infiltratieplas (nog droogstaand), stond het helemaal vol met flink wat soorten ganzevoetachtigen en zuringen.

13 augustus 2023. Goudzuring

Op het zand eromheen stond het vol met Smal Vlieszaad. In cowboyfilms zie je het vaak stormen in stadjes, met “tumbleweeds” die her en der vliegen in stoffige straten, wat natuurlijk een mooi ruig beeld geeft. Het goede nieuws is dat, als je dit in het echt wil bewonderen, je niet hoeft af te reizen naar het Wilde Westen. Afgelopen zondagmorgen, terwijl de wind om ons heen gierde, zagen we dezelfde steppenrollers. Zo’n roller is een éénjarige pionierplant waarvan het dunne worteltje aan het eind van het seizoen los rot. Met de gebogen takken gaat het vervolgens rollen/vliegen in de wind, waarbij de rijpe zaden er uit vallen. Een manier om je zaden te verspreiden met andere woorden.

Smal Vlieszaad is een bekende steppenroller, maar er zijn meer soorten die het trucje gebruiken, waaronder ganzenvoetachtigen, maar ook  Loogkruid kan dit. En wie kent nog de Roos van Jericho? Allemaal gebruiken ze dezelfde strategie in een relatief kale omgeving. Hieronder 3 foto’s van Smal Vlieszaad, ook gemaakt op 13 augustus.


Afgelopen zondag (15 oktober) waren we er weer, zoals gezegd met een harde wind, en het beeld was totaal anders. De rollers, hoogstwaarschijnlijk Smal Vlieszaad, lagen, vaak samengeklit, op veel plekken.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!