Averuitkokermot en Driedistelpalpmot in de Coepelduynen

In de duinen komen veel landelijk zeldzame planten voor. Op deze soorten leven insecten die specifiek van één plantensoort afhankelijk zijn. Dat geldt ook voor een heel aantal micronachtvlinders. De imago’s van veel soorten hebben een korte vliegtijd, vliegen niet of nauwelijks op licht, zijn onopvallend of leiden een verborgen bestaan. Kortom, lastig om ze te zien te krijgen.

Er zijn soorten die makkelijker te vinden zijn als rups dan als vlinder. Daarvoor moet je wel weten van het bestaan en waar en wanneer te zoeken. Eén van deze soorten is de Averuitkokermot. Kokermot verwijst naar de levenswijze van de rups. De rupsen leven in een zelf gemaakte koker en zijn te vinden op de waardplant Duinaveruit, een halfstruik van de kalkrijke buitenduinen. In de Coepelduynen komt de soort veel voor. In oktober zochten we gericht naar kokertjes van de Averuitkokermot. De kokers zitten op de vruchten. Op de eerste plant vonden we meteen een kokertje, gevolgd door nog enkele exemplaren. Uit Nederland zijn slechts enkele waarnemingen bekend. Eén van deze vondsten komt uit deze regio in de periode 1980 – 1999. Het lage aantal waarnemingen zal ongetwijfeld samen hangen met weinig gerichte zoekacties en het niet weten van het bestaan, maar op andere locaties in de regio met Duinaveruit werd de soort na de vondsten in de Coepelduynen niet meteen gevonden.

Averuitkokermot

 

Een plantensoort die ook in de wintertijd nog goed herkenbaar is, is de Driedistel. In de duinen is de soort plaatselijk algemeen, in Zuid-Limburg zeldzaam en daar buiten zeer zeldzaam. In de oude bloemen zijn vanaf het najaar tot het voorjaar de rupsen van de Driedistelpalpmot te vinden. De rupsen verpoppen in mei en de vlinders vliegen in de maanden juni en juli (microlepidoptera.nl). In Nederland is de soort zeer zeldzaam, alleen bekend uit de kustduinen. Van deze palpmot werden meerdere rupsen aangetroffen in de bloemhoofdjes van de waardplant in de Coepelduynen.

Driedistelpalpmot

Websites waar van alles te vinden is over micronachtvlinders zijn microlepidoptera.nl en bladmineerders.nl. Hier is ook gericht te zoeken welke soort op welke plant leeft.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!