Al te laat voor de Bosuil!

Onze inventarisatieronden beginnen zo tegen eind maart, en eind juli vinden we het meestal wel genoeg geweest. Voor de Bosuil beginnen we echter veel te laat en/of eindigen we veel te vroeg. De beste tijd om territoria van Bosuil vast te stellen valt namelijk niet in deze periode maart-juli.

Althans, volgens een artikel in de nieuwste Limosa (91.3, 2018) van Ray Teixeira en Paranka Surminkski. Uit hun studie ‘Roepactiviteit van Bosuilen geeft inzicht in hun inventarisatiecriteria’ blijkt dat de roepactiviteit van mannetjes en vrouwtjes Bosuilen het hoogst is van september tot januari. Als we op Sovon afgaan, die het houdt op februari als toptijd en op de datumgrenzen van 1 januari tot 10 juli, ligt volgens de auteurs onderschatting op de loer. De Britten adviseren om vooral in oktober tot december te karteren. Maar voor welk broedjaar geldt zo’n najaarswaarneming dan?

In de praktijk zal het wel meevallen. Bosuilen roepen het hele jaar door en jongen maken ook (bedel)geluid. En de boswachters die in Panbos wonen houden ook de hele ‘normale’ inventarisatieperiode hun ogen en oren open.

Met die roepen moeten we wel een beetje uitkijken. Uit het boek ‘Undiscovered owls’ uit de onvolprezen reeks boeken over vogelgeluiden van The Sound Approach blijkt dat er veel verschillende roepen zijn. De geweldige ‘hoot’ van het mannetje is bekend, maar ook vrouwtjes hebben zo’n roep (maar hoger en een beetje schor). Het ‘kuWick’ van het vrouwtje kennen we, maar ook het mannetje heeft een dergelijke roep, maar een fractie lager en minder schor. Luister maar eens naar de prachtige opnamen op de bijgeleverde CD’s (bij dit boek vier stuks). Je weet niet wat je hoort!

foto: J. van der Zwaag

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Gijsbert van der Bent -

    Voor de duidelijkheid. In het stukje noem ik ‘De Britten’. Daarmee bedoel ik niet de auteurs van het Limosa-artikel (dat zijn gewoon Nederlanders), maar de auteurs van een Brits artikel over ‘Bird census techniques’ waarnaar in Limosa wordt verwezen (Bibby et all 1992).

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!