… tot Zwarte Populier

Op zich niks mis met de Zwarte Populier. O.a. aan de binnenduinrand behoort hij waarschijnlijk tot de inheemse flora, volgens de Oecologische Flora. Maar het is twijfelachtig of zijn voorkomen elders in de duinen natuurlijk is, en duidelijk is in elk geval dat hij daar het waardevolle grijze duin verprutst. Daarom wordt hij door Staatsbosbeheer in Berkheide sinds kort bestreden. Maar dat is wel een kwestie van lange adem.
Op de eerste foto zien we een plek in kavel 11 (Hanengekraai) waar 1-2 jaar geleden enkele grote exemplaren van de Zwarte Populier zijn verwijderd. Hier is nu massaal wortelopslag, eh, opgeslagen. Het zou goed zijn om dit te verwijderen. Afrukken (sorry voor de term) van opslag zou helpen (zie de foto, hoe makkelijk kan het zijn!). Ook zou het goed zijn om de ‘afvalhoop’ te verwijderen die rond de afgezette stammen is gecreëerd: dit is nu een kwekerij van Brandnetel, en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Op de andere foto’s een vergelijkbare situatie rond de plekken bij het Vlaggeduin (de top, niet het gebied) waar in dezelfde periode abelen zijn verwijderd. Op de tweede foto (oost van de top): voorgrond met verdroogde opslag (mooi zo!), achtergrond met gehandhaafde abelen (waarom?), ertussenin veel wortelopslag (weg ermee!). De andere foto’s geven een indruk van de schaal waarop in de omgeving wortelopslag optreedt nadat de hoofdbomen zijn verwijderd. Abelen (en populieren) kunnen een wortelstelsel hebben met een doorsnede van tientallen meters, dus om deze soorten definitief kwijt te raken is veel nabeheer nodig. Doen!

Foto’s van 1 september 2018, oost en zuid van het Vlaggeduin (de top, niet het gebied), Berkheide.

  Zwarte Populier opslag Berkheide exoot bestrijding BerkheideAbeel opslag verwijdersd exoot bestrijding Berkheide Abelen opslag Berkheide  Abeel Abelen opslag Berkheide

 

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!