Maaien moet

Dit is een foto van 8 november van het fraaie valleitje/plasje in Winning 3 in de uiterste zuidoosthoek van kavel 4. Dit laat duidelijk zien waarom vochtige duinvalleien in Berkheide jaarlijks gemaaid moeten worden. Bij veel duinvalleien valt het van een afstandje niet zo op dat ze in het groeiseizoen flink begroeid raken met beginnende struiken (Duindoorn en Kruipwilg), maar zonder maaien zou hier een struweel ontstaan. Dat is ook gebeurd in diverse valleien in de Kalahari die wel zijn kaalgemaakt en vochtig geworden, maar die daarna niet meer zijn gemaaid. Foute boel!
In de vallei van de foto valt de kniehoge opslag van Berk wél op, vooral langs de randen, maar hij staat ook elders. Ieder jaar probeert zich hier een berkenbos (en struweel) te vestigen. Dat is niet de bedoeling, dus moet je hier jaarlijks maaien (en afvoeren).
Ik ken wel situaties uit het buitenland (o.a. Frankrijk en Groot-Brittannië) waar maaien van vochtige duinvalleien helemaal niet nodig is, ook al raken ze in de loop van de tijd steeds dichter en hoger begroeid. Want daar raken op plekken met veel dynamiek bestaande valleien overstoven en ontstaan steeds nieuwe valleien, zodat alle successiestadia voortdurend naast elkaar blijven bestaan, op steeds wisselende plekken. Maar zo’n situatie hebben we niet in Berkheide en nauwelijks elders in Nederland, dus: maaien moet!

duinvallei vochtig Berkheide berken opslag maaien

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!