“Inoculeren”, een nieuwe trend?

In Mijendel worden door de Universiteit Leiden in samenwerking met Dunea proeven gedaan met “bodemtransplantatie”, of “inoculeren”. Doel is om een bodem die weinig natuurwaarde heeft, zoals uit de productie genomen akkerland, te bedekken met een een heel dun laagje bodemmateriaal afkomstig van een gebied met hoge natuurwaarde. Dit laagje zit vol met schimmelsporen, plantenzaden e.d.

Het bodemherstel zou op deze wijze aanmerkelijk sneller gaan. In Meijendel wordt geprobeerd grijs duin te “kweken” op proefvlakken van gesteriliseerd zand.

In Nature Today

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24475

Een een bericht van de universiteit zelf:

https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2018/06/onderzoeksplatform-in-duinen-van-start?utm_source=180710&utm_medium=e-mail&utm_content=onderzoeksplatform-in-duinen-van-start&utm_campaign=nieuwsbrief

Eén reactie - Een reactie plaatsen
  • Ben ter Haar -

    Een zeer interessant onderzoek dat voor onderzoekers erg aantrekkelijk is. Maar ik wil hierbij toch wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen.
    Worden hier duinvreemde mycorrhiza en zaden gebruikt? Het mengsel van 20 soorten zaden komt uit Wageningen. Worden hier niet weer eens soorten die hier niet thuis horen binnengehaald?
    Maar de meeste problemen heb ik hiermee dat dit een experiment aangewend kan/zal worden om als mitigerende maatregel te worden ingezet bij ingrepen in de oorspronkelijke duinnatuur. Ik heb ervaring met dit soort “onderzoeken” bij de case Golfclub Noordwijk, waarbij onder leiding van prof. Joop Schaminee en met hulp van promovendus Harrie van der Hagen een onderzoek naar transplantatie van duinplaggen werd voorgesteld. Daarmee moest de schade aangericht door het vergraven van een groot duinmassief worden gemitigeerd.
    Ik vind het prima dat er onderzoek wordt gedaan hoe men de schade in de duinen veroorzaakt door menselijk handelen met verantwoorde middelen kan repareren. Maar je kan er vergif op innemen dat een gunstig resultaat ingezet zal worden als mitigatie voor schadelijke ingrepen in het duin. Daarbij heb ik de afgelopen ruim 40 jaar als duinbeschermer wel geleerd, dat het duin ook zelf in staat is om te herstellen van menselijke ingrepen, het duurt soms wel enkele decennia, maar uiteindelijk komt het wel weer goed. Kortom, ik ben zeer huiverig bij dit experiment en vrees meer nadelen dan voordelen in de toekomst.

  • Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    error: Content is protected !!