De laatste vogelatlas

Bijzonder fraai boek, die Vogelatlas. Je moet er wel even voor zitten, want het is een dikke, zware pil. Hoe mooi ook, boeken op papier zijn zóóóó 2018 … Een nieuwe editie ligt niet erg voor de hand. De beoogde opvolger weegt helemaal niets en heet de Live Atlas. Het is een soortgelijke constructie als de broedvogeltellingen die we al doen: je hebt een applicatie binnen Avimap op je tablet of telefoon of je voert je waarnemingen op je computer thuis in. Je kunt je eigen tellingen zien, maar (en dat is nieuw), ook die van alle andere waarnemers.

Wat tel je dan?
Kilometerhokken, net als voor de Vogelatlas is gebeurd. Binnen zo’n hok tel je binnen een uur alle soorten en aantallen die je ziet of hoort, overvliegend of ter plekke. Kilometerhokken zijn niet “van jou”, maar anderen kunnen er ook tellen, die hun eigen lijstje maken, die jij dus zoals gezegd ook kan inzien. Al die tellingen zijn de basis van een digitale vogelatlas, die voortdurend blijft groeien en altijd actueel blijft. Je kunt de aantallen per soort in grafieken weergegeven zien; nu nog summier, maar ik neem bijna aan dat de informatie uiteindelijk op een soortgelijke manier als in de Vogelatlas, maar dan op een computerscherm, zichtbaar is te maken.
Je kunt een kilometerhok ook gedeeltelijk tellen, of een langere of kortere tijd ervoor nemen, het maakt allemaal niets uit. Avimap houdt op je tablet of telefoon bij waar je geweest bent en corrigeert hiervoor.

Waarom dan geen Waarneming.nl?
Bij de Live Atlas ben je structureel aan het inventariseren, je telt immers alles wat je ziet/hoort, dus kun je ook uitspraken doen over het ontbreken van bepaalde soorten. Dit geeft een completer beeld van de verspreiding en voorkomen van soorten dan Waarneming.nl.

Wat doen we dan nog met die broedvogeltellingen?
Ik hoor dergelijke geluiden wel over Waarneming.nl: daar werkt toch iedereen mee, wat doen wij met onze ingewikkelde tellingen, terwijl “de hele wereld” Waarneming.nl gebruikt?
BMP tellingen geven de meest nauwkeurige schatting van het aantal vogelterritoria, en dat is de meest betrouwbare schatting voor het aantal broedgevallen. De Live Atlas geeft een compleet beeld van welke soorten ergens verblijven en welke niet, met Waarneming.nl kun je alleen bepalen welke soorten ergens verblijven, maar alleen van de soorten die de waarnemer de moeite waard vond om te melden.

En dus, wat moet onze werkgroep hiermee…?
Ik zie de BMP-methode nog steeds als het onmisbare middel om te bepalen hoeveel vogels in ons gebied broeden (OK, territoria hebben), waarmee je dus kunt bepalen hoe waardevol de duinen voor een bepaalde soort zijn. Voor vogels die niet tot broeden komen, b.v. de wintergasten, zou er wel muziek in de die Live Atlas kunnen zitten. Het zou een hoop rompslomp schelen! Het is in ieder geval de moeite waard om hier onze gedachten over te laten gaan.

Los van de werkgroep,
De Live Atlas trekt zich niets aan van vogelwerkgroepen, je kunt individueel met lijstjes in de weer gaan voor de Live Atlas, waar ook in Nederland, net zoals bij Waarneming.nl. Je hebt alleen een tellersaccount nodig bij Sovon. Als je het eens wil proberen, of meer uitleg zoekt, kun je hier terecht.

 • Gerrit van Ommering -

  De boekdrukkunst, dat is toch wel een blijvertje hoor! En verder: het NIET waarnemen van een soort is natuurlijk GEEN bewijs van de afwezigheid van de soort. Dit is elementair!

  • Joop de Leeuw -

   Helemaal gelijk dear Sherlock, maar als je dit letterlijk neemt wordt het wel verrekte moeilijk om stippenkaarten te maken 🙂

 • Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Content is protected !!