Aalscholverkolonie van boven

In mijn bericht van 16 mei 2018 heb ik gemeld dat we dit jaar op een recordaantal Aalscholvernesten in Berkheide afstevenden, vooral dankzij de sterke uitbreiding van de kolonie in noord-Berkheide (in kavel 8) tot 157 nesten. En inderdaad: voor heel Berkheide zijn dit jaar 302 nesten geteld. Waarmee de Aalscholver verder oprukt in de top-tien van talrijkste broedvogelsoorten.
Vanaf de grond is het terrein rond de kolonie in noord-Berkheide nogal onoverzichtelijk en moeilijk toegankelijk, en is de preciese locatie van de kolonie dus lastig te bepalen, in elk geval voor lieden die niet goed thuis zijn in dit deel van het terrein. Gelukkig beschikken we over de geweldige luchtfoto’s van Toine Cornelissen van www.aircarus.nl, die duidelijk laten zien waar de kolonie zich bevindt: zie de ondergescheten bomen rechts van het eilandje en op het langgerekte schiereiland.
Op de foto zien we ook dat er nog zat bomen over zijn voor uitbreiding van de kolonie. We zijn benieuwd hoe het volgend jaar gaat. Wordt de Aalscholver de nieuwe nummer 1, i.p.v. onze vaste topper de Fitis? Die loopt al jaren gestaag in aantal terug, staat ook dit jaar nog op nummer 1, maar met nog slechts 336 territoria.

Luchtfoto’s van Toine van 25 oktober, grondfoto van het schiereiland van 16 mei.

   

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!